«MEΛΙΑΝΝΑ. ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ».6 – ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΓΚΑΣ 1989 –

Ο Θανάσης ήταν καλός Μαθητής . Γεννήθηκε το 1968 . Στην Θεσσαλονίκη . από 1 μεσαία -αστι-κή Οικογένεια . Ο Πατέρας του – o κύριος Παναγιώτης – εργατικός και Γεροδεμένος -εργαζό-ταν στις λαικές . Πουλούσε φρούτα και λαχανικά . Καλός Πωλητής . Αρκετά αυστηρός και τρα-χύς – σκληραγωγημένος , έμοιαζε αρκετά στον χαρακτήρα τον Παππού Θανάση ! Η μητέρα του , η κυρία Κούλα , εργατική και καλόκαρδη . Ηταν Οικοκυρά -αλλά επί πολλά χρόνια , βοηθού-σε μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες , με κρύα και με χιόνια , από τις 7.00 το πρωί ,μέχρι τις 3.00 τον πετέρα του , πουλώντας κι αυτή Φρούτα και Λαχανικά -στόν πάγκο τους -στις λαικές . Μετά γυρνούσε σπίτι , και ασχολούταν με τις δουλειές του σπιτιού , και τα 2 της αγόρια , τον Θανάση και τον μεγαλύτερο του αδερφό , τον Σαράντη .

Ο Αδερφός του έμοιαζε λίγο περισσότερο στον πατέρα του -στον χαρακτήρα – και ο θανάσης στη μητέρα του , την κυρία Κούλα -και την Γιαγιά του -πού Υπεραγαπούσε -και ακόμα -αν και έχει πεθάνει Υπεραγαπά -σκέφτεται ,και επικαλείται ακόμα και τώρα -ειδικά όταν θέλει να πάρει δύναμη γιά κάτι ! Η γιαγιά του , η γιαγιά Μάρω – η «Μπάμπω» – η «Θανά-σαινα » στο χωριό -ήταν πραγματικά και αντικειμενικά μιά καταπληκτική γυναίκα , και ένας άνθρωπος αλτρουιστής – πού στην καρδιά της , φώλιαζε «μόνο» καλοσύνη -γιά όλο τον κόσμο ,ακόμα και γιά τους εχθρούς της -πού μάλλον δεν είχε !

Στον Εμφύλιο – το 1949 – είχε χάσει τον μεγαλύτερο της γιό -και μάλλον τον πιό αγαπη-μένο της , στον Εμφύλιο ,στο Γράμμο . Αν και ήταν Αριστερών Πεποιθήσεων , η Οικογένεια , ο Σαράντης – ο γιός της επέλεξε να καταταχτεί στον Τακτικό Στρατό – και Οχι στον Στρατό τού ΕΛΑΣ – διότι – και αυτό ήταν 1 από τα Δράματα του Εμφυλίου , γιά όσους κατατάσωνταν στον στρατό του ΕΛΑΣ – Υπήρχαν «συνέπειες» γιά τα υπόλοιπα μέλη της Οικογέ-νειας του !

Ετσι αν και ο γιός της , ο οποίος ήταν καλλιτέχνης , και έπαιζε Μουσική , ήταν Αριστερός , από ειρωνία της Τύχης . Σκοτώθηκε από «Φίλια» Αριστερά πυρά ! Ετσι όμως είναι η Ζωή , πολλές φορές «αυτό πού αγαπάμε μας Σκοτώνει» !

Επειδή , λόγω των Συνθηκών του Πολέμου -σκοτώθηκε στο Γράμμο την Ανοιξη του 1949 -2-3 μήνες πρίν την λήξη του Εμφυλίου – δεν βρέθηκε το Πτώμα του -προφανώς θάφτηκε σε Ομα-δικό Τάφο , μαζί με άλλους συμμαχητές του – το τότε «Βασίλειο της Ελλάδας» -και το «Υπουργείον Εθνικής Αμύνης» απλά αρκέστηκε , σε 1 «Ευφυμο Μνεία -Επιστολή» με την οποία συλλυπόταν την Οικογένειαν , και την συνεχάρη γιά το Αίμα πού ο γιός τους έριξε διά την Πατρίδα» ! Καμιά υπόδειξη όμως γιά το σημείο της Ταφής .

Γιά αρκετά χρόνια , η Οικογένεια προσπάθησε , να αναζητήσει και να βρεί το σημείο του Ομαδικού Τάφου του γιού τους , αλλά εις μάτην !

Αλλωστε , η γιαγιά Μάρω – η καταγωγή της οποίας -ήταν από την Ανατολική Θράκη -και όταν ήταν 7 χρονών – είχε δεί τους Τούρκους ,να καίνε το σπίτι τους -μέσα στο οποίο ήταν οι γονείς της , και η μικρότερη της αδερφή – είχε «ήδη πλάσει» στο Μυαλό της – 1 «Μύθο» γιά να «στεναχωριέται λιγότερο και να έχει κάτι από τον γιό της Σαράντη να περιμένει» –

Πίστευε , ή «έλεγε ότι πίστευε» – πάντως έδειχνε να «ασπάζεται» τον Μύθο της – ότι «ο Σαράντης δεν πέθανε» «απλά τραυματίστηκε , ΄πήγε σε Νοσοκομείο,έπαθε Αμνησία -όταν έχασε ο Αριστερός Στρατός – ΕΑΜ – αποφάσισε να πάει μαζί τους στη Βουλγαρία -και όταν γίνει καλά -και «ανοίξουν» τα Σύνορα -με Βουλγαρία- θα δείτε θα γυρίσει» ! Ετσι πολλές φορές -και μέχρι το θάνατο της – άφηνε την πόρτα στο χωριό – το ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ- «Ανοιχτή» γιά να τη βρεί ανοιχτή όταν γυρίσει ο γιός της .

Η Οικογένεια , είχε καταγωγή από την Θράκη . Ανατολική Θράκη , περιπλάνηση το 1919 ,Ξεριζωμός , Προσφυγιά . Οι Τούρκοι καίγαν τα σπίτια και τα Χωράφια τους . Οι άνθρω-ποι , οι Θρακιώτες , φύγαν με τα κάρα , με τα μουλάρια τους -άλλοι με τα πόδια και τα λίγα Υπάρχοντα τους – όπως κάνουν σήμερα οι Σύριοι , συνάνθρωποι μας – σχεδόν 100 χρόνια μετά – «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ» – και φύγαν όπου όπου γιά να σωθούνε . Στην Αρχή στη ΝΙΓΡΙΤΑ , μετά σε 1 χωριό έξω από το ΛΑΓΚΑΔΑ . Το Κράτος ,παρόλο πού ο Ντόπιος Πληθυσμός δέν τους φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο -και πολλοί τους αποκαλούσαν- «Τουρκόσπορους» – το Κράτος – σε σχέση με τις λίγες Οικονομικές δυνατότητες πού έιχε ,στάθηκε στο πλευρό τους με σημαντικό τρόπο .

Τούς έδωσε 1 αριθμό Αγροτικής γής -ανάλογα με την Οικογενειακή τους κατάσταση – κάποια αγροτικά εργαλεία – κάποια ζώα ( κυρίως αγελάδες) , και 1 μικρή Εκταση -γιά να χτίσουν 1 Πλύθινο σπίτι -και να στεγάσουν τα Ονειρα τους , γιά 1 νέα Ζωή .

Εκεί , στο Περιβολάκι , ο Παππούς Θανάσης , έχτισε 1 σπίτι με Πλιθιά -πού κράτησε από το 1919 -ώς το 1993 -πού μετά το θάναντο του στην ηλικία των 93 ετών -πουλήθηκε και γκρεμίστηκε .

Ο Παππούς Θανάσης ήταν Αγρότης . Σκληραγωγημένος , έξυπνος , εργατικός , αρκετά απότο-μος και αψύς χαρακτήρας . Πολέμησε στη Μικρά Ασία -ως Κληρωτός- επί 3 χρόνια από το 1919- ως το 1922 , απέναντι στους Τούρκους , και μάλιστα στο Τάγμα του Πλαστήρα .

Στα 3 αυτά χρόνια -πού φυσικά δεν είδε τη γιαγιά – Τηλέφωνο , Κινητά , Ιντερνετ , και TWITTER , δεν Υπήρχε – ΑΠΕΙΡΑ – Τα ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ Γράμματα -πρός τη γιαγιά – 100-150 γράμ-ματα ,πού εέζησαν ,μέχρι πριν κάποια χρόνια – και στις γραμμές τους περιέγραφαν τις Συνθήκες , και τις Δυσκολίες της στιγμής -αλλά και «απρόσμενα» και 1 μεγάλη αγάπη -τού παππού Θανάση γιά τη γιαγιά Μαρία -πού κράτησε από το 1918 ώς το 1992 – 74 Ολόκληρα χρόνια ! Μέχρι το 1992 -πού με διαφορά 6 μηνών – πέθαναν και οι 2 – πρώτα ο Παππούς και μετά 1 γιαγιά .

Ο Θανάσης -ο νεότερος – ήταν αρκετά ζωηρός από και έξυπνος και σχετικά καλός Μαθητής .
Μέχρι την 4η Δημοτικού -ήταν του 8-9 , γιατί δεν διάβασε πολύ -και προτιμούσε το παιχνίδι .
Στην γειτονιά και στην Περιοχή πού γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην Περιοχή ΠΑΠΑΦΗ-ΤΟΥΜΠΑ – την περίδο 1974 -1980 , μέχρι πού άρχισε η έντονη ανοικοδόμηση – και χτίστηκαν τα πάντα – Υπήρχαν Σπίτια με αυλές και 2 μεγάλες πλατείες – 1 μεγάλη και 1 μικρότερη -κοντά στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο – πού ήταν Ταμάμ γιά Παιχνίδι , Μπάλα , Φισοκάλαμα, Τρέξιμο , και «Αταξίες» προς πεζούς και διερχόμενους .

Ειδικά μόλις έμπαινε η Ανοιξη , και όλη την καλοκαιρινή Περίοδο , από Απρίλιο μέχρι και Τέλη Σεπτεμβρίου , τα πόδια ήταν πάντα χτυπημένα από το Ποδόσφαιρο !

Στήν 5η και 6η Δημοτικού , γιά «ωφελιμιστικούς» λόγους αποφάσισε να γίνει καλύτερος Μαθητής . Τού άρεσε πολύ μιά Συμμαθήτρια του , η Εφη , ψιλή , Ξανθιά ,Ομορφη , καί από καλή Οικογένεια – ο πατέρας της είχε Εργοστάσιο Υαλουργίας ( και μετά την 1η Γυμνασίου,την έχασε γιατί πήγε σε Ιδιωτικό Σχολείο . Η Εφη , ενώ ήταν πολύ καλό κορίτσι -και συχνά διάβαζαν στο σπίτι της μαζί -μέναν κοντά – ήταν λίγο «σνόμπ» και κυρίως «Κο-λημμένη» με τον καλύτερο Μαθητή της Τάξης -τον Παναγιώτη . Ετσι σκέφτηκε -πώς αν αυτός γίνει ο καλύτερος Μαθητής της Τάξης – πιθανον η Εφη -θα αύξανε το ενδιαφέρον της γιαυ-τόν ! είς μάτην -αν και βελτίωσε τις Μαθητικές του Επιδόσεις -κανένα ενδιαφέρον -από την Φίλη του την Εφη .

Γύρω στην 1η Λυκείου -ο Θανάσης -είχε βελτιωθεί αισθητά ως Μαθητής 17-18 , στους Βαθ-μούς του – και είχε αρχίσει να αποφασίζει πώς Επαγγελματικά θα ήθελε να γίνει Δικηγό-ρος .Ηταν και ο «Μάτλοκ» -μιά σειρά της Εποχής -πού παρουσίαζε εξαιρετικά ενδιαφέρον -και «περιπαιτιώδες» το Επάγγελμα του Δικηγόρου ( μικρή σχέση με την Ελληνική Πραγμα-τικότητα ) και άρχισε να κλείνει πρός αυτή την Επιλογή . Μάλιστα τα 3 χρόνια τού Λυ-κείου , Α’Β’ και Γ’ – άρχισε να μειώνει τις Εξόδους -και τις καθημερινές παρέες -ώστε σιγά σιγά , να συγκεντρώνεται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις -και στη συγκέντρωση καλύ-τερης Βαθμολογίας -Μορίων . Μάλιστα στην Γ’Λυκείου , και Βαθμολογία 19.50 ήταν ήδη ο 2ος Μαθητής στο Λύκειο . Η Μόνες διασκεδάσεις πού είχαν μείνει ήταν τα Σαββατόβραδα -πού μαζί με όλη τη Τάξη -γίνονταν αξέχαστα Πάρτι -στη Φοιτητική Λέσχη -πού τα Σαββα-τόβραδα λειτουργούσε ως Ντισκοτέκ -αξέχαστα πάρτι – και φυσικά ο ΗΡΑΚΛΗΣ ( ή μάλλον η Μεγάλη ΗΡΑΚΛΑΡΑ ! – η αιώνια καψούρα ! )

Στην 2α Λυκείου -ήταν καψουρεμένος – με μιά Ομορφη Μελαχροινή του Συμμαθήτρια , την Νατάσσα . Προσπαθούσε να τη Φλερτάρει – κάπως άγαρμπα μάλλον – αλλά η ανταπόκριση ήταν Μετριότατη ! Ετσι ένα Σάββατο βράδυ – ενώ ο Θανάσης – δέν κάπνιζε – επειδή αποφάσισε να της κάνει «ερωτική» εξομολόγηση – έκανε το πρώτο του τσιγάρο – αλλά «πήγε τζάμπα» ! Στό τέλος «έφυγε» η Νατάσσα -και έμεινε το τσιγάρο ! Στην ακρίβεια -η Νατάσσα τα έφτιαξε με τον καλύτερο του φίλο – και ο Θανάσης -γιά εκδίκηση γιά «λίγο» με την καλύτερη της Φίλη ! Ετσι είναι η Ζωή – αυτό πού θέλουμε – συνήθως «είναι» αλλού !

Στις Πανελλήνιες -το 1986 – πήγε καλά -πέρασε με την 1η -στη Νομική Θεσσαλονίκης – και με καλή σειρά ( 81) .
Τα 2-3 πρώτα χρόνια , έδειχνε αρκετό ενδιαφέρον -παρακολουθούσε , διάβαζε ,και περνούσε με σχετική άνεση , τα Μαθήματα .
Στις αρχές του 1989 , στο 5ο Εξάμηνο – και ενώ ήδη είχε Δημιουργήσει αρκετές Νέες Παρέες , με τούς Συμφοιτητές του – είχε αρκετή συχνή επαφή , με τούς παλιούς Φίλους -από το Σχολείο , και τα παιδικά Χρόνια -τον Γιώργο Σ., τον Μιχάλη , και τον Γιώργο Πλ. -πού τελικά πολλές Φορές,οι παιδικού φίλοι αποδεικνύονται και «Αιώνιοι» Φίλοι –

Στις αρχές τού 1989 , ήδη άρχισε να εργάζεται περιστασιακά -κυρίως σε Φροντιστήρια ,και άρχισε να μαζεύει κάποια Χρήματα .

Από το Μάρτη τού 1989 – ήδη μιά κόπωση Ψυχική και Σωματική -σέ σχέση με το ενδιαφέ-ρον του γιά τη Νομική , άρχισε να εμφανίζεται . Οι λόγοι πιθανόν –
α) επειδή από την α’ Λυκείου -είχε αρχίσει να διαβάζει σαν Μηχανάκι -και να είναι «σέ ένα συνεχές -κοπιώδες Πρόγραμμα» –
β) ο κάπως «άστατος» χαρακτήρας -πού σε συνδιασμό με το ότι η ΝΟΜΙΚΗ Σαν Σχολή -αφενός δέν απαιτούσε καθημερινή παρουσία -και δέν ήταν στην Πραγματικότητα , τόσο «ενδιαφέ-ρουσα» -αλλά και κάπως «Τυπολατρική» σάν Επιστήμη ,
γ) σε συνδιασμό με, το ότι σπούδαζε και έμενε μαζί με τούς Γονείς του -δέν τού επέτρεπαν πολλά περιθώρια , γιά Φοιτητική Ζωή -άρχισαν να δημιουργούν κάποιες «Τριβές» στο σπίτι -ειδικά με τόν Πατέρας του .

Το ότι ερχόταν , φίλοι του στο σπίτι -και όντως υπήρχε κάποια φασαρία , μέχρι 2-3 το πρωί -σε συνδιασμό με το ότι ο Πατέρας του -έπρεπε να σηκωθεί στις 4 -γιά να πάει στη Λαική , σε συνδιασμό με το ότι και ίδιος -μετά με 1-2 ώρες Υπνο , πήγαινε μαζί με τον Πατέρα του στην Λαχαναγορά -γιά να τον Βοηθήσει – σιγά σιγά τον ώθησαν στο συμπέρασμα -πώς θα ήταν καλύτερα , να «φύγει» γιά κάποιο Διάστημα από το Σπίτι . Γιά να μείνουν λίγο ήσυχοι οι δικοί του , και ειδικά ο Πατέρας του , πού έκανε όντως μιά ιδιαίτερα κοπιώδη δουλειά ! Επίσης , επειδή τού άρεσε να «ψάχνει» και να «ψάχνεται» ,πίστευε εύλογα πώς «μένοντας μόνος τού με τον εαυτό του» θα γνώριζε καλύτερα τον εαυτό τού και τα «θέλω» του . Τότε ο Θανάσης , είχε μιά «χαλαρή» , «εξ αποστάσεως» σχέση ,με μιά κοπέλα πού έμενε στην Αθήνα -την Μαρία . Βλέπονταν γιά ένα Σαββατοκύριακο , κάθε 3-4 εβδομάδες . Η πήγαινε αυτός στην Αθήνα , ή η Μαρία ερχόταν στη Θεσσαλονίκη . Η Μαρία ήταν Τραπεζουπάλληλος -στην Τράπεζα Αττικής – και ο Πατέρας της από τούς γνωστούς και Επώνυμους Δικηγόρους – Συνάδερφος – της Αθήνας . Η δε Μητέρα της Μαρίας( η «παρολίγον» Πεθερά -με όλο το συμπάθειο – ήταν Μιά Κουκλάρα !

Ετσι ο Θανάσης , αποφάσισε να φύγει από το Σπίτι -μέτρησε τα χρήματα πού είχε μαζέψει στη Τράπεζα – γύρω στις 200.000 δραχμές – γιά κανένα χρόνο φτάναν – χαιρέτησε τη μητέ-ρα και τον αδερφό ( δυστυχώς -από βλακία όχι τον πατέρα του-) , και αποφάσισε να φύγει από το Σπίτι .

Επειδή τού Αρεσε -και τού Αρέσει η Θάλασσα – και τον Εμπνέει ακόμα -βρήκε ( σχετικά εύκολα ) ένα σπίτι στούς Νέους Επιβάτες -1 ώρα έξω από τη Θεσσαλονίκη – 40-50 μέτρα από τη Θάλασσα !
Από το μπαλκόνι – φαίνονταν η θάλασσα ! «Διαγώνια» αλλά φαίνονταν ! Μεγάλο ατού !

Το Ενοίκιο «συμπαθητικό» , 18.000 δραχμές – 2 ενοίκια μπροστά -( τότε !) . Το σπίτι μικρό -φοιτητικό – «στενάχωρο» ! Ενα Δωμάτιο , μπάνιο , χώλ , ! Α , και Μπαλκόνι ! Οχι Κουζίνα -αλλά και τι να την κάνει την Κουζίνα !σάμπως ήξερε να μαγειρεύει ( τότε) ! Να ναι καλά ο «ΘΕΙΟΣ ΒΑΝΙΑΣ», Πού μας Βοήθησε να επιβιώσουμε -και να «τραφούμε» !

Το «σπίτι» υποτίθεται «ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΟ» – Αλλά της Συμφοράς «Επιπλωμένο» !

Αρχές Μαίου τού 1989 , μπήκε στο Σπίτι ! Τα «Επιπλα» ? 1 Τραπέζι , 1 Κρεβάτι , 1 Κομο-δίνο , 1 μικρό Ψυγιάκι , -ευτυχώς 1 ντουλαπίτσα- και ακόμα πιό Ευτυχώς – 1 ωραία Βιβλιο-θήκη , πού στον ένα Χρόνο και κάτι Διαμονής τού Θανάση εκεί ,μέχρι τον Αύγου-στο του 1990 , πού επέστρεψε στο Πατρικό , Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Γέμισε με 500 και πλέον Βιβλία . Τα μισά Νομικά Βιβλία – γύρω στα 200 – και τα Υπόλοιπα 300-400 κυρίως Λογοτεχνία , Επιστη-μονικής Αναζήτησης , Θρησκειολογίας , Ποίησης .

Η Πρώτη Επαφή με το Σπίτι «πραγματική κρυάδα» !!

Ανάβω το θερμοσίφωνο -πού να ήξερα ότι «ήταν off» -ανάβει το λαμπάκι περιμένω 10-15 λεπτά – πάω να μπώ , σαπουνάδα ! ΠΑΓΩΜΑΡΑ ! Χαλασμένος ο Θερμοσίφωνας -παγωμένο Ντούζ ! Πρώτη φορά στη Ζωή μου , Εβρισα τόσο ! Τον σπιτονυκοκύρη -πού ξέχασε να μού το πεί !

Μετά τηλέφωνα στη Μαμά ! Ηρθε η ώρα τού Φαγητού ! Μαμά «πώς τηγανίζουν τα αυγά? Πώς βάζουν Μπουγάδα ? ( Στο «χέρι» εννοείτε ! ) «Μαμά πώς σιδερώνουν πουκάμισα» ? -Καλά πού ήταν η «μαμά» και ο «Θείος Βάνιας» – και δέν πήγαμε από ασιτία και «απλυσιά» ! να σαι καλά μαμά !

Ο Καιρός μετά από 10-15 μέρες άρχισε να ανοίγει !! Τα πρωινά -στο Πανεπιστήμιο – τα απογεύματα μπανάκι στη θάλασσα ! το βραδάκι ,ραδιόφωνο – μουσικούλα – διάβασμα -και γράψιμο ! Ηδη μετά από 15-20 συνηθίζεις να μένεις -πρώτη φορά μόνος σου – και αρχίζεις να «μπαίνεις σε Ρυθμό» . Αρχές Ιουνίου , ήρθε γιά 2-3 μέρες , ΠαρασκευοΣαββατοκύραικο η Μαρία -όχι ότι είχε καμιά μεγάλη «εμπειρία» από μαγείρεμα και δουλειές τού σπιτιού -Μάλλον εγώ είχα ήδη σε 1 μήνα μάθει περισσότερα ! -αλλά ήταν «μιά κάποια παρέα» !

Η Μεγάλη και αξέχαστη εμπειρία -ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ – Στή Ζωή μου – ήταν όταν «Πήρα την Μεγάλη Απόφαση» να «τηγανίσω Μπριζόλες» ! Είχα πάρει απτό κρεοπωλείο της περιοχής 4-5 ωραίες Μπριζόλες -και πήρα την «ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ» !
<> ΕΙΠΑ Αποφασιστικά !

Βάζω νερό στο Τηγάνι – περιμένω να «τσιγαριστεί» το Νερό – και βάζω τις Μπριζόλες !! περιμένω 5-10 λεπτά -αρχίζει να «μυρίζει καμμένο» αλλά οι ριμαδομπριζόλες -δέν λένε να ροδίσουν ! Κλείνω το τηγάνι -να μή καούμε – «κάποια μαλακιά έκανα, σκέφτηκα» ? τότε κινητά ,δέν υπήρχαν -η μάνα μου είχε στο σπίτι σταθερό – εγώ (τότε) είχα Τηλεκάρτα . άντε «πάμε λέω να πάρουμε τη «βοήθεια» της μαμάς ? «Ελα ρε μάνα , έχω βάλει κάτι Μπριζόλες στο Τηγάνι , αλλά μένουν ασυγκίνητες ? τι φταίει , χαλασμένες είναι» ?
-Λάδι έβαλες ? Μού λέει «η δόλια η μάνα» .
-«Οχι βρέ μαμά ! Θέλουν και λάδι ?
Εκτοτε ΕΜΑΘΑ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ! «Οι Μπριζόλες γιά να Τηγανιστούν θέλουν και Λάδι» !! ΒΑΣΙΚΟ

Πάντως , σε σχέση με «την γυναικεία παρουσία» το Διάστημα αυτό – αν και η «επίσημη» σχέση ήταν η «Μαρία εξ Αθηνών / κόρη Συναδέρφου» Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ – Αν και ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΟΣ -ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΟΣ -» ! Ηταν άλλος !

ΕΙΧΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΜΕΛΙΑΝΝΑ» !!

Ετσι , σχετικά ήσυχα και ήρεμα κύλησε ο πρώτος μήνας ,»Μοναχικής» ζωής του Θανάση !
Μέχρι πού προέκυψε η «Μελιάννα» !

Τότε αρχές Ιουνίου , και εκείνη την Εποχή ,στούς Νέους Επιβάτες ,δέν έμεναν πολλοί Μόνιμοι κάτοικοι ( μετά ήρθαν οι «Ελληνοπόντιοι» στην περιοχή ) , και τις καθημερινές ,ειδικά το απόγευμα ,ήταν μιά απόλαυση στη θάλασσα . Μπανάκι , ένα ωραίο Βιβλίο -γιά συντροφιά- και ατέλειωτες ώρες στη Θάλασσα .

Η «γυναικεία» παρουσία στη περιοχή -γιά έναν Νέο -21 χρονών -τότε δεν ήταν κάτι το αξιόλογο . Απέναντι , στο απέναντι 2 ώροφο – 1 διαμέρισμα ήταν άδειο – και στα Υπό-λοιπα διαμερίσματα , Ηλικιωμένα Ζευγάρια -γιαγιάδες και παππούδες -και τα Σαββατο-κύριακα εγγόνια , και ψύσιμο έξω .

Στη θάλασσα πάνω κάτω , η κατάσταση πάνω κάτω , η ίδια «μή ιδιαίτερου» αισθητικού ενδιαφέροντος ! Γιαγιάδες και παππούδες , πού πέρναν το μπάνιο τους !

Ωσπου ένα Σάββατο απόγευμα -μές την ηρεμία τού Ιουνίου , σε ένα χωριό -έξω από τη Θεσσαλονίκη , ήρθε η «Μελιάννα» !

Ετσι ήσυχα – σχετικά και ήρεμα -πέρασε ο πρώτος μήνας Μοναχικής ζωής -με «εξαίρεση» ένα δυσάρεστο περιστατικό . Ενα βράδυ ,πρέπει να ήταν Παρασκευή – είχα κοιμηθεί , αργά κατά τις 3 -τό πρωί – ! Είχα πλείνει και απλώσει ,σχεδόν όλα μου τα ρούχα -πουκάμισα , παντελόνια , φανελάκια , εσώρουχα , κάλτσες ! πρέπει να είχα μείνει μόνο μέ ένα σορτσάκι -πού φορούσα -και ένα άσπρο μπλουζάκι – ! Τα παράθυρα τού Μπαλκονιού -Ιούνιος ζέστη -ανοιχτά -και έμενα σε ημιόροφο ! Το πρωί -όταν σηκώθηκα – δέν είχε μείνει -από την μπουγάδα – ούτε κάλτσα ! Κάποιος μπήκε το βράδυ -ή ξημερώματα – και τα πήρε όλα ! Ευτυχώς ,κάτι λίγα χρήματα πού είχα μαζί μου – 10.000 -15.000 – τα είχα κάτω από το Μαξιλάρι -καί δε τα πήραν – αλλά μού πήραν όλα τα ρούχα ! δέ μού έμεινε ούτε κάλτσα !

Εκτοτε , και γιά τον ένα χρόνο -πού έμεινα στο συγκεκριμένο σπίτι – κοιμόμουν πάντα -γιά ασφάλεια – με τα στόρια κατεβασμένα – μιά καρέκλα πίσω απτο ανοιχτό παράθυρο – καί καλού κακού -καί ένα ανοιχτό σουγιά κάτω από το μαξιλάρι .

Ενα Σάββατο , κατά τις 3 – στη Ραστώνη τού Ιουνίου -πρέπει να ήταν 10-12 Ιουνίου , ακούω θόρυβο από ένα αυτοκίνητο -και 2-3 ανθρώπους πού ξεφορτώνουν κάποια «ψιλοέπι-πλα» ! κάτι καρέκλες , τραπεζάκια , σκαμπό – κούτες από βιβλία !

Ενας 45 άρης κύριος , μιά κυρία -γύρω στα 41-42 – και «μιά» κοπέλα ! Κοπέλα -είναι -η «επιεικής» έκφραση – ας πούμε «-επιεικώς» Κοπελάρα ! Ψιλή , μελαχροινή , Ομορφη , ευκί-νητη και Αέρινη ! Γύρω στα 19-20 !

Ανεβοκατεβήκαν , 2-3 φορές -και απτο μπαλκόνι – έβλεπα -να τακτοποιούν τα πράγματα -στο «ήδη ημιεπιπλωμένο» απέναντι Διαμέρισμα ! Εγώ ήμουν στο μπαλκόνι και Διάβαζα ! Η Κοπέλα -βγήκε και αυτή στο Μπαλκόνι – με είδε -«τίναξε» πίσω τα Μαλιά της -και ένα μικρό «σόκ» -και ένα «συγκρυο» τάραξε το μυαλό , τη σκέψη , αλλά και το σώμα μου ! Μές τούς 30-32 Βαθμούς τού Ιουνίου – ένα «περίεργο» «σύγκρυο» έφερε αυτή η «άγνωστη» Κοπέλα !
Ηταν πραγματικά , Ομορφη , εντυπωσιακή , και Ομορφη !

Δευτέρα πρωί , κατά τις 10 , «προσπαθούσα» να «ξεχάσω» την «συνταραχτική» νέα γειτο-νοπούλα – «υπήρχε» άλλωστε και η Μαρία ! Πηγαίνω , κατά τήν αγαπημένη μου συνήθεια -πρίν κατέβω στο Κέντρο -και στη Θεσσαλονίκη – στο ΘΕΙΟ ΒΑΝΙΑ ( είχα τόσσες φορές επι-σκεφτεί τον Θείο Βάνια – τους 15 αυτούς μήνες – πού αν είχε κόρη -και ήταν και Ομορφη -πιθανόν θα τα φτιάχναμε !όχι με τον Θείο Βάνια – μέ την κόρη του !

Πέρνω , ένα κακάο γάλα – μιά Μπουγάτσα με κρέμα – και κάθομαι -κανένα 20 λεπτο -να κάνω ένα -δυό τσιγάρα – και να πάρω δυνάμεις γιά το Υπόλοιπο της Μέρας .

Πάνω ,πού είχα τελειώσει το «εξωτικό» Πρωινό μου – καί άναψα ένα τσιγαράκι – βλέπω με την άκρη τού ματιού μου -τήν «εξωτική» -καί όντως εντυπωσιακή -νέα γειτονοπούλα ! «Αχ ,θα κάτσει δε θα κάτσει , σκέφτηκα ! με Αναστεναγμό !»

-Και έκατσε ! Πήρε πάνω κάτω τα ίδια -ένα γαλατάκι -μιά μπουγάτσα κρέμα -και έκατσε ! Και πού έκατσε -αν υπάρχει Θεός ! ακριβώς στο Διπλανό Τραπέζι – «Φάτσα-Κάρτα» ! Ψιλοσόκ !
Τι κάνουν τώρα ? μού ΄»ηρθε» μιά Ταραχή είναι Αλήθεια ! Τι θα γίνει μ’αυτή τη κοπέλα ? Εξω 30-32 Βαθμοί -καί μόλις τη βλέπω «συγκρυώνω» !
Την κοιτάζω , κάπως ντροπαλά , χαμογελάει ! την ξανακοιτάζω -ξαναχαμογελάει ! Μπά λέω μέσα μου ? «Τόσο ωραίος είμαι ή έχει Μυωπία» ? Κατάλαβε , ότι είμαι ο Νέος της γείτο-νας , πού την κοιτούσε το Σάββατο , πού ήρθε και έμεινε -ακριβώς στό απέναντι διαμέ-ρισμα !
«Γειά σου ,τής είπα -μετά από λίγη Ώρα » !
-«Γειά σου -μού ανταπάντησε , ευγενικά και κάπως γλυκά»,είναι αλήθεια !
-«Είσαι η κοπέλα -πού ήρθες στο απέναντι Διαμέρισμα» ?
-«Ναί είμαι η κοπέλα -πού ήρθα στο απέναντι Διαμέρισμα ! Σε κοιτούσα -πού με κοιτού-σες το Σάββατο » και γιά να πώ την αλήθεια -μού ήρθε να γελάσω -είναι η αλήθεια» !
-«Τώρα αυτό καλό ή κακό είναι» ? σκέφτηκα -από μέσα μου -χωρίς να μπορέσω να απάντήσω -και να «αποκωδικοποιήσω» αυτό πού μού είπε » -ας είναι θα το δούμε στην πορεία -τί άραγε να εννοεί – η Ομορφη και «Μυστήρια» Γειτόνισσα μας !

-«Εγώ είμαι ο Θανάσης της είπα» !
-«Γειά σου Θανάση . ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΜΕΛΙΑΝΝΑ ! Η ΝΕΑ ΣΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ !

-Είχαν περάσει ήδη 3 , τρισήμησι ώρες !
Από ένα πρωινό -καί «ένα» απλό γειά -ήδη είμασταν με την Μελιάννα – τρείς ώρες -σέ ένa καφέ – σέ ένα χωριό έξω απτη Θεσσαλονίκη ( τι «ρομαντικά» !)

Εγώ είναι αλήθεια -είχα αρχίσει ήδη να πεινάω !
Είμασταν ήδη στον δεύτερο καφέ -καί είχαμε μιλήσει σχεδόν γιά τα πάντα !
Γιά τις Σχολές μας – εγώ σπούδαζα στο 3ο έτος της Νομικής -καί ήμουν 21 , η Μελιάννα ,σπούδαζε στη Φιλοσοφική , στο ΑΠΘ – ( η ειρωνία ήταν ότι οι Σχολές μας απείχαν 100-200 μέτρα -αλλά «δέν» είχαμε -ώς τα τότε συναντηθεί !!)
Ηταν στο Πτυχείο – χρωστούσε 3 Μαθήματα . Η καταγωγή της ήταν απτα Ομορφα Γιάννενα ( ή «Ιωάννινα» ) . Εμενε , επί 4 χρόνια , στη Θεσσαλονίκη -στην περιοχή Μπότσαρη -αλλά επειδή συγκατοικούσε με 2 συμφοιτήτριες της , πού ήταν «ζωηρές» και τελευταία είχαν μαλώσει – επέλεξε – γιά 1-2 μήνες ,μέχρι να πάρει το Πτυχείο της -νά μείνει μόνη της -γιά να συγκεντρωθεί στα Μαθήματα της . Χρωστούσε , μόλις 3 μαθήματα γιά το Πτυχείο της . Ενα Μάθημα στις 20 Ιουνίου , ένα στις 4 Ιουλίου ( την ημέρα της «Ανεξαρτησίας» στο USA ! ) , και ένα ( τελευταίο) στις 4 Σεπτεμβρίου ! ( τη «τύχη» και τη ατυχία μαζί σκέφτηκα ! ) . Απτη μία αν δέν είχε μαλώσει με τις φίλες της , δέ θα την είχα κάν γνωρίσει – και από την Αλλη μόλις «κάπως άρχισα να την γνωρίζω» σε 2 μήνες -θα «φύγει» ! Ας είναι σκέφτηκα -έτσι είναι πάντα η Ζωή ! «Χαρμολύπη» !!

Τις τρείς περίπου ώρες πού μιλούσαμε -αρχικά – μιλήσαμε γιά γενικότερα θέματα . Επι-καιρότητας , φιλοσοφίας , τα μαθήματα της και τα Μαθήματα μου στη Σχολή -τα ενδιαφέ-ροντα μας ! μού είπε ότι της άρεσε το Διάβασμα -κυρίως Λογοτεχνία -καί εγώ της είπα πώς μού αρέσει να γράφω ! μού είπε τι γράφω -καί της απάντησα «Ποίηση» ! Χαμογέλασε , φωναχτά ! Μού είπε «πώς δέν το πιστεύει» -κάι της είπα πώς δέν έίχα λόγο να της πώ ψέμματα ! Μού είπε πώς «άν όντως γράφεις» «θέλω να μού γράψεις 1 Ποίημα» -κάπως Αλα-ζονικά και Αυτάρεσκα -είναι αλήθεια ! «Της είπα -περιπεκτικά- πώς «δέν γράφω κατά Παραγγελία – αλλά «άν την ενδιαφέρει» θα μπορούσα να «της Αφιερώσω -ένα αρκετά Ομορφο Ποίημα -πού είχα ήδη γράψει» – το «1500 Χιλιόμετρα Μακριά» ! «Μού είπε πώς της άρεσε ο Τίτλος – και θα ήθελα να της το «αφιερώσω» ! της είπα -πώς θα της το δώσω – την επό-μενη φορά πού θα βρεθούμε ! Χαμογέλασε , με Ευχαρίστηση !

Eπειδή , ή ώρα είχε πάει ήδη 1.30 -καί είχα ήδη αρχίσει να πεινάω -τότε ήμουν και 100 κιλά – της πρότεινα ,νά πάμε να τσιμπήσουμε κάτι ! Δέχτηκε με ευχαρίστηση !Απλά ,μού είπε , κατά τις 2.30-3.00 θα πρέπει να κατέβει στο Κέντρο . Πήγαμε ,σε ένα παραλιακό μαγαζάκι , δίπλα στη θάλασσα .
Μού είπε ότι της αρέσουν τα καλαμαράκια , και εμένα μού αρέσαν τα μύδια . Πήραμε και απτα δύο . Κάτσαμε καμιά ωρίτσα . Ηπιαμε 2-3-4 Ουζάκια -καί γενικά επικράτησε ένα πιό εύθυμο κλίμα -με πιό πρωσωπικές ερωτήσεις .
Τη ρώτησα , άν έχει κάποια σχέση -και μού είπε ότι έχει εδώ και 4 χρόνια , μιά Σοβαρή σχέση -μέ τον Στέλιο , ένα παλιό της φίλο ,πού μένει στά Γιάννενα . Μάλιστα , της έκανε Πρόταση , μόλις πάρει το Πτυχείο της -καί επιστρέψει στα Γιάννενα, να αραβωνιαστούν ! Την ρώτησα , αν το αποφάσισε – «τι θα τού απαντήσει» ! Μού είπε «το σκέφτομαι» «θα δώ»!
-πρώτη ταραχή , και «κάπως χάλασε η διάθεση μου» ! -ευτυχώς τα 2-3-4 ουζάκια ,και το αλκοόλ πού έρεε στις Φλέβες -καί τον Εγκέφαλο – κρατούσαν σε αρκετά καλό επίπεδο -τη διάθεση ,την ευθυμία , και την Ορεξη γιά Χιούμορ !
Με ρώτησε , με τη σειρά της , αν έχω κάποια σχέση ,-καί της ανέφερα τη Μαρία ! Μέ ρώτησε αν η απόσταση -αποτελεί κάποιο εμπόδιο – και της ανέφερα πώς δέν είναι κάτι «εξαιρετικά σοβαρό» -πρός το παρών !
Με ρώτησε «πότε είναι νάρθει» ? Της είπα «δέν ξέρω ακριβώς» -συνήθως μού λέει 1-2 μέρες πρίν έρθει -και εγώ το ίδιο -όταν είναι να κατέβω Αθήνα !

Κατά τις 3.30 μού είπε πώς πρέπει να φύγουμε – γιά να Προλάβει το Λεωφορείο των 3.45 γιά Θεσσαλονίκη ! Πλήρωσα το Λογαριασμό και τη συνόδευσα μέχρι τη Στάση .
Μέχρι να έρθει το Λεωφορείο -τη ρώτησα – αν «θα ήθελε να ξαναβρεθούμε». Μού είπε «ασφαλώς ,πολύ ευχαρίστως ! Με Χαρά» !
Την ρώτησα αν μπορεί την Τετάρτη ? Μού είπε ότι την Τετάρτη ,δίνει Μάθημα , 2.00 με 4.00 , μετά θα ρθει σπίτι της να ξεκουραστεί , και να βρεθούμε το Βράδυ -κατά τις 10 .
Τι ρώτησα ,αν θέλει να πάμε σε κανένα Μπαράκι -με Μουσική- Σινεμά – ή γιά Φαγητό ! Μέ ρώτησε «άν ξέρω να Μαγειρεύω !» Της είπα «τώρα Μαθαίνω ,αλλά Βελτιώνομαι» ! Μού είπε ,αν έχω Διάθεση -καί αν πιστεύω πώς θα τα Καταφέρω- να «μαγειρέψω κάτι Πρόχειρο» καί κατά τις 10 θα έρθει από το Σπίτι μου , να φάμε ! Μπράβο «τής είπα» -κάπως «αιφνιδια-σμένος» όντως -από την Πρωτοβουλία της !
Σε 2-3 λεπτά , ήρθε το Λεωφορείο , 72 , καί πρίν ανέβει στο Λεωφορείο ,μού «έσκασε» ένα κλεφτό φιλάκι στο Μάγουλο !
«Θα τα πούμε Τετάρτη Βράδυ , στις 10» ! «Γειά»

Και «έφυγε» με το 72 !

Ολο «αιφνιδιασμούς» αυτή η Κοπέλα ! «Σίφουνας» και «Απρόβλεπτη» !!

Η Μελιάννα ήταν μιά πραγματικά πολύ Ομορφη Κοπέλα ! Μιά Κοπελάρα !Μιά «εκπάγλου» Κάλλους -Καλλονή !
Ψηλή , γύρω στο 1.78 , Μελαχροινή -μαύρα μάτια , Μαύρα Μακριά Μαλλιά , σκουρόχρωμη επιδερμίδα ! «Μαυριτσούκαλη» θα έλεγε κανείς -καί κάπως «εξωτική» ! Ηταν κάπως γεμα-τούλα -αλλά στα «σωστά» σημεία ! Μικρότερη μού ανέφερε έκανε Κολύμπι -σε Ομάδα στα Γιάννενα ! Είχε ωραίο , «πλούσιο» μπούστο , και αρκετά γεμάτους -«θηλυκούς» γοφούς !
Σίγουρα ,αν την έβλεπες στο δρόμο -καί δέν την Ηξερες – σίγουρα θα γυρνούσες να της «ρίξεις» μιά ματιά ! μπορεί και δύο !

Τετάρτη βράδυ . 10.00 , 10.02 Ντρίν , κουδούνι !
«Η Μελιάννα» σκέφτηκα !
-«Μπράβο ,ακρίβεια !
-«Γειά σου -είμαι η Μελιάννα είπε !
-Ναί «το ξέρω ! σε «περίμενα» ! γειά σου Μελιάννα , είμαι ο Θανάσης , πέρασε !»

-Φορούσε , ένα μαύρο ,μακρύ Φόρεμα -μέ ένα «κολασμένο» σκίσιμο , από πάνω -από τους Μηρούς ,μέχρι κάτω ! «Αχ Μελιάννα» είπα μέσα μου !
Κρατούσε ένα Μπουκάλι κόκκινο κρασί -από τα αγαπημένα μου – γλυκό – καί μού έφερε μερικά ,όμορφα Λουλούδια ! «Μπράβο ευγενέστατη» σκέφτηκα !
«Μαγείρεψες κάτι -μού είπε – ή να «αναλάβει το Ιππικό» ? Είπε και γέλασα ,με τη καρδιά μου !
«Οχι , κάτι έκανα , της είπα» !
-Μακαρόνια , τής είπα -καί Σάλτσα φυσικά – ! μιά Σαλάτα – και κάτι συνοδευτικά ! «κάτι θα κάνουμε» ! αν δέν σού αρέσουν θα πάρουμε καμιά Πίτσα -ο Θείος Βάνιας -είναι κοντά ,αν και τέτοια ώρα κλείνει !
-«Οχι , εντάξει ,μού αρέσουν τα Μακαρόνια ! Ελπίζω να τα πέτυχες !

Ειχα σερβίρει , στο Μπαλκόνι – γιά «Ατμόσφαιρα» ! 2-3 αναμένα κεριά -Η Βραδιά ήταν ζεστή .,αλλά Ομορφη , και ο Ουρανός «γεμάτος» αστέρια ! Ενα από αυτά «είχα» κι γώ δίπλα μου ! Φεγγοβολούσε και «Αστραφτε» Ομορφιά -Θυληκότητα – αλλά κυρίως «Νάζι» και «Σκέρτσο !
-«Θέλεις να Φάμε έξω στο Μπαλκόνι ,τής είπα» ?
-«Αμέ , γιατί Οχι με Χαρά» !

Εβγαλε από το Τσαντάκι της -ένα πακέτο τσιγάρα – και ένα Χρυσό αναπτήρα -με τα αρχικά Στ. Στέλιος «τή ρώτησα» ? Στέλιος -αλλά άς τον ξεχάσουμε -γιά κανένα 2 ωρο «μού είπε» !

Είχα ,ένα Πικ-απ -πού έπερνε δίσκους Βινιλίου ! καί τη Ρώτησα -πρίν βάλω κάποιο Δίσκο-άν «έχει κάποια Προτίμηση» !
-«Βάλε ότι θέλεις μού είπε» ! «Εμπιστεύομαι το γούστο σου»»Α, εκτός από Σκυλάδικα»

Διάλεψα , έβαλα 1 ωραίο Δίσκο , τούς 3 Τενόρους ! PAVAROTTI , DOMINGO , CARRERAS ! Αρχισε , με το Τραγούδι «ΤΕ VOGLIO , BENE ASAI» !
-Της άρεσε ! Ωραίο μού είπε ! Ταιριάζει στην Ομορφη Βραδιά !
-«Σε θέλω αρκετά» , λέει το Τραγούδι , «τής είπα» ! «Εγώ περισσότερο , μού είπε» -και «έμεινα» ! πρώτη φορά στη Ζωή μου , πού Γυναίκα με αιφνιδίαζε τόσο πολύ ! «έπαιζε» και τον Ρόλο τού άνδρα ! ήταν θεληματική -κάι έπερνε «Πρωτοβουλίες» ! δέν ξέρω , αν φταίει πού ήταν 1-2 χρόνια Μεγαλύτερη μου – ή ο δυναμικός της Χαρακτήρας ή και τα δύο μαζί !

Ξεκινήσαμε , να τρώμε -κατά τις 10.20 – γιά κανένα Μισάωρο – ! από ότι μού είπε το Φαγητό μου – η Σπεσιαλιτέ μου ( σάμπως ήξερα να κάνω και τίποτε άλλο , 2-3 ριμαδοφα-γητά) – της άρεσε ( δέν ξέρω αν το εννοούσε ,ή το είπε γιά «λόγους ευγενείας» !

Μετά καπνίσαμε ,από 2-3 τσιγάρα ! ενδιάμεσα είχαμε τελειώσει όλο το Μπουκάλι το κρασί -πιθανόν να άρχισε «να μας βαράει» και τούς δυό -καί πάντως επικρατούσε Χαλαρό κλίμα εφθημίας ,διάχυσης , καί Φλέρτ -εκατέρωθεν !
-«Με ρώτησε» αν έχω κάτι άλλο να πιούμε ? «δέν έχεις τίποτε άλλο ,κρυμμένο» να πιούμε !
-τής «είπα» ότι «έχω ένα Μπουκάλι Σνάπ Ροδάκινο» στο Ψυγείο ! Ξυνίστηκε λίγο , μού είπε «εδώ θα τα χαλάσουμε» -αλλά ας είναι «Φέρτο , καί της παίρνεις άλλο της Μαρίας» ! «Οπα, είπα -από μέσα μου – τι «σπόντα» ήταν αυτή ?
-Δε το πίνω γενικά – αλλά θα το πιώ όλο μού είπε «γιά να μη το πιεί η Μαρία σου» ! «Δεύτερο όπα ,είπα μέσα μου ! τι είναι τώρα αυτό ! Γυναικεία ζήλια !»
-Και πρίν προλάβω ,να δώσω την απάντηση -έτσι πώς ήταν πλέον καθισμένη δίπλα μου -στό μπαλκόνι – μέ «άρπαξε» καί άρχισε να με φυλά με πάθος ! ασταμάτητα !
-Πάμε ,μέσα στο Δωμάτιο μού είπε ! Σήμερα θα μείνω εδώ -αν θέλεις – ? και το πρωί -πρίν φύγω θέλω να «σκέφτεσαι λίγο λιγότερο τη Μαρία σου» ! ΟΚ !

Πήγαμε μέσα στο Δωμάτιο , καί περάσαμε το Βράδυ μαζί ! Πρέπει να κοιμηθήκαμε , κατά τις 5 , 5.30 το πρωί . Η Μελιάννα , όλο το βράδυ -ήταν όντως μιά Εκρηξη «πάθους» ! Το δέ «Φρασεολόγιο» της ήταν «πλουσιότατο» και «ευφάνταστο» !

Το πρωί -συνήθως -ξυπνούσα -κατά τις 10.00 !
Κατά τις 9 , 9.15 πρέπει να ξύπνησε η Μελιάννα μου ! Εγώ μισοκοιμόμουν ! Την είδα ,πού μπήκε στο Ντούζ , βγήκε με την πετσέτα του , με Καλημέρισε !
-«Καλημέρα Θανάση !»
-«Καλημέρα Μελιάννα ! της είπα !
-«Εγώ πρέπει να φύγω , θα κατέβω Κέντρο ! Σού αφήνω ένα Σημείωμα ! Ντύθηκε -στά γρή-γορα , μού έδωσε ένα πεταχτό Φιλί – μού άφησε ένα σημείωμα -στο Κομοδίνο – έκλεισε τη Πόρτα , και έφυγε !!

Μετά από καμιά ωρίτσα , κατά τις 10.15 -ξύπνησα εντελώς ! και όντως κάπως Σαστισμένος -και Μπερδεμένος -από τη Χθεσινή βραδιά !!

Ανοιξα -από περιέργεια -και ενδιαφέρον το Σημείωμα της !
«Γειά σού Θανάση ! Ηταν όλα Υπέροχα Χθές βράδυ ! Το Σάββατο βράδυ , κατά τις 9 , θα σε περιμένω σπίτι μου ! Σειρά μου να σού Μαγειρέψω ! ΜΕΛΙΑΝΝΑ !»

Μπράβο , σκέφτηκα , γιατί όχι ! Θα πάμε !

Την Παρασκευή το Απόγευμα ,είχε περάσει ,ήδη μιά μέρα , από το Ομορφο βράδυ ,με τη Μελιάννα -και επειδή εδώ καί 5-6 μέρες – δέν είχαμε επικοινωνήσει με τη Μαρία -είπα να την πάρω να δώ τι κάνει ?

-«Ελα Μαρία , γειά σου τι κάνεις ? Πώς είσαι ?
-Καλά Θάνο μου , μού είπε !
-Αύριο έρχομαι ! Οπά -είπα -σαστισμένος – δέν το είχα κάν σκεφτεί !
-Τι «αύριο έρχεσαι» ?
-«Πήρα εισητήρια ! Αυριο μΕσημέρι , 2.00-2.30 να είσαι στο Αεροδρόμιο ! έρχομαι μέχρι Δευτέρα μεσημέρι ! «γειά , Φιλάκια , τα Λέμε» ! Γκντούπ !
«Γειά , Φιλάκια , τα Λέμε» ? σκέφτηκα – η «εκδίκηση της Απιστίας» !
– Εμεινα , στο Καρτοτηλέφωνο ! Δεν το είχα σκεφτεί !
-Και η Μελιάννα ? Τι κάνω ? να «βγούμε» οι 3 παρέα ? θα με «σφάξουν» !

Παρασκευή , βράδυ , κατά τις 9 , χτύπησα το κουδούνι της Μελιάννας , να της «Εξηγήσω» -και να την Ενημερώσω -ότι «δυστυχώς το ραντεβού μας» αναβάλλεται ! δέν ήταν σπίτι . τα Παντζούρια της κλειστά . Ελειπε !

Την άλλη μέρα -σηκώθηκα , κατά τις 10-10.30 , γιά να ετοιμαστώ . να πάω να δώ καμιά ώρα τη μάνα μου και τον Πατέρα μου -στό Κέντρο , καί μετά να πάω να πάρω τη Μαρία -από το Αεροδρόμιο !

Εριξα , μιά ματίά -απέναντι -! τα παντζούρια στο σπίτι της Μελιάννας -ήταν κλειστά !
Πάλι λείπει σκέφτηκα !
-Κάτι πρέπει να της γράψω , σκέφτηκα ! να την Ενημερώσω -τουλάχιστον – ότι το ραντεβού μας γιά σήμερα «θα αναβληθεί» ! μή κάνει και τζάμπα ετοιμασίες ! και τα «πάρει» διπλά -μαζί μου !

Εγραψα , ένα Σημείωμα – και πρίν κατέβω -γιά το Κέντρο το έριξα κάτω από την Πόρτα της «Μελιάννα , δυστυχώς , και πραγματικά κρίμα -αν και πολύ το θέλω – δέν θα μπορέσω να έρθω σήμερα ! Ερχεται η Μαρία ! Χίλια Συγνώμη ! Θανάσης» Υ.Γ Ελπίζω να μέ Συγχωρέσεις» .Τα λέμε ! Πιστεύω ! Αυτά !»

Κατά τις 2.30 ήρθε , η Μαρία ! 3 , 3.15 φτάσαμε στο Σπίτι ! Εκανε ένα Ντουζάκι , ξαπλώσαμε καναδυό ώρες !
Κατά τις 7 , 7.30 το απόγευμα – σκηνή – «κάτσε καλά» ! Η Μαρία είχε βγεί στο μπαλκόνι , με το Μπουρνούζι – έβαφε τα νύχια της -κάτι τέτοιο , κάπνιζε – καί από το απέναντι Μπαλκόνι – η Μελιάννα στο Μπαλκόνι – έπινε καφέ , κρατούσε το «Γράμμα» μου -και Κου-νούσε «απειλητικά» το Κεφάλι της ! «ώχ την έβαψα , σκέφτηκα ! Πού να Τολμήσω ,να βγώ στο Μπαλκόνι ! Σούζα , κρυμμένος , μέσα στο Δωμάτιο ! Κατά τις 8.30 – 8.45 , «άλλαξαν» οι «Ρόλοι» ! Η Μαριά , μπήκε στο Δωμάτιο , ξάπλωσε και έβλεπε Τηλεόραση , καί Χάζεβε κάτι Γυναικεία Περιοδικά Μόδας ,πού είχε Φέρει μαζί της ! Είχε «τρέλα» με τα ωραία , Επώνυμα , και Ακριβά Ρούχα – ! και όντως ντύνοταν καλά ! -κόρη Πλουσίου Συναδέρφου , Βλέπετε !

Οπότε , «άδραξα» και γώ την Ευκαιρία -καί βγήκα «δειλά-δειλά» στο Μπαλκόνι ! Και «το Περίμενα» !
-«Η Μελιάννα » ήταν στο Μπαλκόνι -κουνάει το κεφάλι της – κάπως περιπαικτικά –
και ανοίγοντας και κουνόντας τη δεξιά Παλάμι της , μού κάνει Νόημα «Θα σε Δείρω» !»
-«Ανοιξα και γώ τα Χέρια , σάν να της «Ελεγα» ! Με το Δίκιο σου» !
-«Αλλά τη να κάνω και γώ ! Με αιφνιδίασαν τα Γεγονότα , και η Πραγματικότητα !

«Εκείνο» το ΣΑΒΒΑΤΟ Βράδυ , «χωρίς να το Καταλάβω» – Είχα Απαντήσει «Σε ένα Ερώτημα -πού Χωρίς να το Προκαλέσω -ή να το «Θέλω» – από «Τύχη» μού Ηρθε !
-Στο Ερώτημα , «ΜΑΡΙΑ» ή «ΜΕΛΙΑΝΝΑ» ! Απάντησα Μαρία – αν και μέσα μου – Ηθελα καί η Σωστή Απάντηση ήταν «Μελιάννα» !

Οπως , πάντα γίνεται στη Ζωή ! μετά από 9 μήνες – καί ένα «σκυλοκαβγά» στη Σαντορίνη -πού λέν πώς είναι γιά «Ερωτευμένους» -εμάς «γούρι το Ηλιοβασίλεμα» στην Ια , δέν μας πήγε » – Χορήσαμε Οριστικά με την Μαρία – μετά από σχέση 2 ετών !

-Την Μελιάννα – δέν την ξαναείδα από κοντά – καί δέν ξαναμιλήσαμε ! προφανώς γύρισε στα Γιάννενα , και «πήρε» τον Στέλιο ! Ας είναι !

Γιά να Ολοκληρώσω την Ιστορία ! Τη Δευτέρα , το απόγευμα , η Μαρία έφυγε γιά Αθήνα !

-Εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη -νά στείλω ένα ακόμη «Μύνημα» πρός την Μελιάννα – γιατί ήδη μέσα μου «προαισθανόμουν» ότι «θα φύγει» !

Την Τρίτη το πρωί – πριν κατέβω στο Κέντρο -της έριξα ένα ακόμη Σημείωμα «κάτω από την Πόρτα της »
-«Μελιάννα , καταρχής , ελπίζω να με έχεις συγχωρέσει ! Αν όχι , το καταλαβαίνω -καί σού δίνω δίκαιο» . «Επειδή , εκτός από μιά εξήγηση -σού χρωστάω καί ένα ποίημα -πού σού έταξα , σού Ρίχνω από κάτω το «1.500 Χιλιόμετρα μακριά ! Ελπίζω να έχεις Διάθεση ,να το Διαβάσεις ! Θανάσης ! Ν.Επιβάτες ! 1-7-1989 !
Υ.Γ. Αν δέν έχεις φύγει το Σάββατο , καί έχεις ακόμη διάθεση να με δείς ,θα ήθελες να βρεθούμε το Σάββατο Βράδυ ? Θανάσης»

Μετά .από 2 μέρες , τήν Πέμπτη ,το Απόγευμα -γυρνώντας στο Σπίτι – βρήκα -κάτω από την Πόρτα – ένα γράμμα
-από Εξω έγραφε » Η Μελιάννα σου» !
-στο σφράγισμα -είχε ένα Φιλί -από Κόκκινο κραγιόν
-το άνοιξα «ήξερα» τι θα «γράφει»

«Είμαι η Μελιάννα σου ! Η Μελιάννα σου , της Τετάρτης Βράδυ 21-6-1989 !»
Εγώ ακόμη Θυμάμαι ! Ελπίζω κι εσύ !
Οντως -είχα Διάθεση – και Διάβασα το Ποίημα σου ! Οντως ήταν πολύ καλό και Εύστοχο !
Ειλικρινά ,λυπάμε -πού έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα – από «εξωγενείς» Παράγοντες – μάλλον δέ θα γράψεις καί ένα Ποίημα γιά Μένα , Θανάση ! Να ξέρεις πάντως πώς ΕΓΩ Το Ηθελα πολύ – και Το Επιδίωξα – !
Οσο γιά το Σάββατο Βράδυ , πραγματικά θα τό ήθελα -αλλά δέν μπορώ ! Αύριο -έρχεται ο Στέλιος -από Γιάννενα , θά κάτσει 3-4 μέρες -πού θα δώσω το Προτελευταίο Μάθημα -καί θα φύγουμε μαζί γιά Γιάννενα !
ΥΓ. 1 » Το Σεπτέμβριο , δέ θα ρθω εδώ ! Θα έρθει ο Πατέρας μου -να πάρει τα πράγματα μου- κι εγώ θα έρθω μόνο γιά να δώσω το «τελευταίο Μάθημα» – πρίν το Πτυχείο μου ! Καλό μου Πτυχείο – επ’ευκαιρία ! Μακάρι να το πάρω
ΥΓ .2 » Ειλικρινά , ήμουν «μπερδεμένη» με τον Στέλιο -καί «έκλεινα» πρός το ΟΧΙ ! Δε ξέρω γιατί -ίσως επειδή τσαντίστηκα μαζί σου – τού είπα ΝΑΙ !
ΥΓ. 3 «Ειλικρινά , δέ κρατάω κακία – ούτε σε σένα ούτε σε μένα ! ζήσαμε μαζί μιά Ομορ-φη στιγμή !
ΥΓ. 4 » Ελπίζω να μή με Ξεχάσεις γρήγορα – καί μιά Μέρα να γράψεις κάτι και γιά μένα ! Μπορεί και να το άξιζα ! πού ξέρεις
ΥΓ 5. «Το Ποίημα σου -πού όντως ήταν καλό -έλεγε «1.500 Χιλιόμετρα μακριά ! »
«Εμείς μέναμε , 30 μέτρα κοντά ! Ηρθαμε κοντά – 1 ανάσα- ! καί πίστεψε με -άν το επιδίωκες ,καί αν το αποφάσιζες -και «με επέλεγες» -αντί της Μαρίας – μπορεί να είμα-σταν «Μιά Ζωή και Πάντα Κοντά» !

ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ . ΝΑ ΜΕ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ , ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ .
ΘΑΝΑΣΗ Η ΜΕΛΙΑΝΝΑ ΣΟΥ !

Αφησε , το γράμμα κάτω από την Πόρτα ,και Εφυγε !

Πριν φύγει , με τον Στέλιο -απλά ανταλάξαμε – 2 γλυκιές ματιές -από Μακριά – ένα Φιλί -από την Παλάμη της – και έναν Γλυκό -σάν «παιδικό» Θαρρείς Χαιρετισμό ! Ολο Τρυφερότητα !

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΕΛΙΑΝΝΑ . ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΛΑ -ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ !

ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΞΙΖΕΣ -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΈΝΑ ΠΟΙΗΜΑ – !

ΥΓ. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ «ΜΕΛΙΑΝΝΑ»

Advertisements

One thought on “«MEΛΙΑΝΝΑ. ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ».6 – ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΓΚΑΣ 1989 –

  1. Έζησα μία-μία τις σκηνές.Μου θύμισε δικές μου αγαπημένες στιγμές με το Σωτήρη όταν γνωριστήκαμε μικρά παιδιά και είμαστε ακόμη μαζί (ακόμη άμαυλα), γιατί κάναμε το λάθος… να πάμε κόντρα σε όλα (επέμενα κι εγώ πολύ, αγύριστο κεφάλι! καλά να πάθω…). Υποθέτω ότι η όμορφη Μελιάννα κάπου βρίσκεται, οφείλεις λοιπόν να της γράψεις αυτό το πολυπόθητο ποίημα που της υποσχέθηκες. Να κρατάς πάντα τις υποσχέσεις σου, όποιο και να ‘ναι το αποτέλεσμα. Προτιμότερο το ρίσκο από μια στάσιμη κατάσταση.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s